Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2013 10:20 - Как да садим домати без поливане.
Автор: vidrica Категория: Други   
Прочетен: 21465 Коментари: 0 Гласове:
6



Сега ми го дадоха и го предоставям на ползу роду.

Това е откъс от книгата, от която научих за този метод - "Домати без поливане - Жителят на северния град Псков А. Казарин отглежда отлични домати дори от прерасъл разсад. Ключовият момент тук е липсата на поливане. Всичко необходимо се приготвя наведнъж - в голяма яма. На дъното и се излива половин кофа вода. След това се изсипва една кофа прегорял тор, слага се две шепи пепел. Излива се още половин кофа вода. Разсадът се поставя хоризонтално, на дълбочина само 2-3см, отгоре се засипва със също толкова тънък слой изсъхнала земя. Храстите повече не се поливат, но обилно плодоносят в каквато и да е суша. Защо? Изобилието на влага е нужно на корените само през първата седмица - за да се хванат. Ако и занапред ги поливате всяка седмица, както правим, корените няма нужда да растат - и те не растат! И когато плодовете връзват, няма с какво да се наливат. Важното е да заставите храстите да работят за прираст на корените. За целта - вода само на дълбочина и сухост отгоре. "Най - добре е да се сади повърхностно всеки разсад - пише Казарин. - Мнозина садят разсада под наклон, но на 10 - 15см дълбочина. Това е грешка! Там няма микроби необходими на корените, и е много по-студено. А щом си посадил стръка хоризонтално - защо поливаш?! Не се страхувай, позволи на корените да пораснат. Като изсъхнат, храстите като че ли се спарват, спират да се развиват, изглеждат като че ли всеки момент ще загинат. ТОВА Е НОРМАЛНО - растението образува силни корени и хаби енергията си за тях. Като нараснат, след няколко седмици, то ще укрепне най-много от всички! А като полеете - само му пречите".

Но ето какво е действително важно: късането на старите долни листа. Нарастващата китка не се нуждае от листа, а болестите ще бъдат много по - малко, ако стъблата отдолу са голи, продухват се и се осветяват. Вече се убедих в ползата от този съвет и моите домати стоят "на голо краче". Може дори да отрежете половинките на здравите стари листа - това ускорява наливането на плодовете. "
Николай Курдюмов " Умната зеленчукова градина"

Това е методът, пробвах го, работи! Непременно ги сложи легнали. На моите им стърчаха само най-горните четири листенца. Покриваш със суха почва само 4-5 см. Не съм поливала цяло лято, и въпреки горещините, доматите се спукаха да раждат и не боледуваха.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vidrica
Категория: Други
Прочетен: 1195459
Постинги: 641
Коментари: 334
Гласове: 1185
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031