Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2014 11:12 - Неподвластните на Фейсбук
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 3901 Коментари: 7 Гласове:
23

Последна промяна: 10.07.2014 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Тайсън Балкомб решава да закрие Фейсбук профила си след една случайна среща в асансьора. Веднъж установил, че стои редом с жена, която никога преди не бил срещал, но която добре познавал от Фейсбук. Когато видял физиономията й се сетил, че знае доста лични неща за нея: че е родом от малък остров на крайбрежието на щата Вашингтон, че миналия ден е посетила Космическата игла в Сиатъл, дори как изглежда брат й.
"Знаех всичките тези неща за нея, а дори никога преди не бях я заговарял", казва г-н Балкомб, студент по медицина в Орегон, който попаднал на профила на въпросната жена чрез няколко общи онлайн приятели (повечето от които също не познавал лично). "В този миг си помислих, всичко това ми изглежда някак твърде нездравословно".
Предвид усилията на Фейсбук да се утвърди като монополист на пазара на социалните мрежи, от корпорацията полагат големи усилия да затвърдят потребителската си база и да надградят над сегашните 800+ млн. активни потребители по целия свят. Само в САЩ те са над 200 млн, което е 2/3 от населението на страната.
image

При все това, сега фирмата се е натъкнала на препятствие у дома. Много хора, дори сред младото поколение, просто отказват да участват в цялата тази мания. Сред тях има и мнозина, които са пробвали преди, но са останали разочаровани и отблъснати и са се отказали.

Едно от основните предимства, с които Фейсбук обича да парадира е, че той служи за платформа за сближаване между хората и заздравяване на приятелства и връзки. Но някои измежду тези, които гледат да стоят колкото може по-настрана от сайта настояват, че той по-скоро има противоположнен ефект: всъщност ги кара да се чувстват много по-отчуждени и изолирани.
"Бях спрял да звъня на приятелите си", споделя Ашли Елзър (24 год.), студентка в Шарлотсвил, Вирджиния. "Просто гледах снимките им и постингите им и въобще не се чувствах истински свързана с тях".
Разбира се, животът без Фейсбук си има и своите недостатъци в една епоха, когато хората използват социалните мрежи за обявяване на основни важни моменти от живота си. Г-ца Елзър например е пропуснала няколко годежа на приятели и раждания на бебета на далечни роднини. Но това не е толкова страшно, колкото празнината, която според нея Фейсбук профилът й е отворил между нея и най-близките й приятели. Така че всички те вкупом си закрили профилите и минали на общуване очи в очи и по телефона.
image

Сред основните съображения, които редовно се изказват срещу Фейсбук, са опасенията за личната неприкосновеност. Тези, които по-щателно са изследвали ефектите от социалните мрежи заключават, че всичко се свежда до доверие. Аманда Ленърт, която се занимава с изследване на нагласите сред подрастващите, децата и семейните към проекта Pew Internet и American Life казва, че хората, които използват Фейсбук, по начало изпитват "общо усещане за доверие към другите и доверие към институтциите". И добавя: "Някои хора решават да не го използват, защото се страхуват какво ще последва".

Същевременно г-жа Ленърт отбелязва, че около 16% от американците не притежават мобилни телефони. "Някои хора винаги ще си останат неконформисти или просто отричащи новото", допълва тя.
Бизнесмените от Фейсбук твърдят, че съвсем не очакват всеки да се присъедини към тяхната платформа. Вместо това, те разработват стратегии с цел да задържат вече записалите се потребители по-дълго време, което би позволило на корпорацията безспирно да ги залива с още и още реклами. В момента Фейсбук бележи най-голям ръст в региони като Азия и Латинска Америка, където е далеч по-обичайно да срещнеш хора, които досега не са и чували за Фейсбук.
"Целта ни е да предложим на хората смислен, забавен и безплатен начин да поддържат връзка с приятели и близки и по възможност продукт, който се харесва на възможно най-широка публика", казва Джонатан Тоу, говорител на Фейсбук.
Цифрите на растежа у дома обаче са обезпокоителни за фирмата. Броят американци, които са посетили Фейсбук, е нараснал с 10% тази година, което е с 56% по-малко от предходната, отбелязва comScore - сайт, който следи трафика в интернет.
image

Рей Валдес, анализатор към Гертнер споделя, че този рязък спад не е толкова фатален. Това, което е по-важното е дали Фейсбук ще успее да задържи милионите си сегашни потребители, дали ще съумее да поддържа интереса им и да ги кара да се връщат отново и отново.
"Те вероятно са разтревожени, че новаторският фактор може и да е започнал да се износва", казва г-н Валдес. "Това е проблем, с който всяка новост неминуемо се сблъсква и за него няма трайни решения - той просто е част от естествения жизнен цикъл на всяко социално явление".
Ерика Гейбъл (29 год.), която живее в Бруклин и се занимава с връзки с обществеността в ресторантьорския бизнес, никога не е можела да разбере в какво се заключава цялата тази мания по Фейсбук. Тя казва, че ежедневното безсмислено плямпане, което безспирно тече в сайта (като например споделяне на разочарованието ти от лошата ти прическа или почти почасово публикуване на актуални снимки - от вечерната маса у дома едва ли не до изхождането по голяма нужда в тоалетната) чисто и просто представлява хаотичен шум, от който тя няма никаква нужда и полза в живота.
"Ако исках да видя бебето на петия ми братовчед, просто щях да му се обадя", през смях казва тя.
Г-ца Гейбъл в никакъв случай не е някакъв допотопен аскет. Тя си има iPhone и понякога дори използва Twitter. Но когато стане въпрос за създаване на профил в най-голямата и популярна социална мрежа в света, нейната търпимост опира в предела.
"Помня, когато за кратко имах MySpace профил. Постоянно се чувствах странно да наблюдавам как другите хора продават разни глупости един на друг по интернет", казва тя. "Тази работа просто не е за мен".
image

Уил Бренън, 26-годишен жител на Бруклин казва, че е чувал "много ужасни истории" за издънки на Фейсбук по отношение на личната тайна. Но признава и че някои от приятелите му невинаги проявяват разбиране към неговата позиция срещу прекомерното вманиачаване в социалните мрежи.

"Най-малко два пъти в месеца ще се случи някой да ме убеждава да си създам профил", споделя той. "Постоянно някой ме заклеймява, задето съм му провалил плановете, като не съм влязъл във Фейсбук".
Независимо дали има натиск или не, бунтарите казват, че статусът им във Фейсбук е постоянна тема на одумване от другите - подобно на решението да не притежаваш телевизор в миналото.
"Хората винаги повдигат вежди", казва Крис Мънс (29 год.), който работи като системен администратор в Ню Йорк. "Но пък животът ми си продължава съвсем нормално и без Фейсбук. Аз не съм саможивец. Имам приятели и доста интересен живот в Манхатън, така че изобщо не може да се каже, че пропускам нещо съществено".
image

Но натискът от себеподобните неминуемо ще се засилва с времето. Сюзън Етлингер, анализатор към Altimeter Group казва, че обществото вече е започнало да възприема нови начини на поведение и нови очаквания към своите членове като отговор на почти вездесъщото присъствие на Фейсбук и другите социални мрежи в живота на съвременния човек.

"Хората може и да почнат да си задават въпроса: ако не членуваш в някоя социална мрежа, каква ли може да е причината? Криеш ли нещо?", казва тя. "Очевидно е, че социалните норми се променят".
Подобен начин на мислене е нож с две остриета за онези, които все още протакат с присъединяването си към Фейсбук. Г-н Мънс казва, че интимният му живот доста е спечелил от липсата му на онлайн досие: "Така потенциалните ми гаджета нямат възможността да се ровят в целия ми живот чрез Фейсбук, преди да отидем на първа среща".
От друга страна, г-ца Гейбъл казва, че този тип проверки са именно основната цел, с която тя използва Фейсбук. "Ако някой мъж ми харесва, ще накарам приятелите си да го проверят във Фейсбук", признава тя. "И дотам".
image

Предвид наскорошните разкрития, че службите за вътрешно разузнаване на САЩ активно са били подпомагани от Фейсбук и Гугъл, за да събират тайно данни за личния живот както на чуждестранни граждани по целия свят, така и на милиони американци, въпросът за злоупотребата с доверието към социалните мрежи става все по-сериозен. Социалните норми вече дотолкова са се променили, че на хората, които упорито отказват да се присъединят към Фейсбук, започва да се гледа с нарастващо подозрение - едва ли не те крият нещо и са потенциални престъпници. А дори се чуват гласове, които им лепват и етикета "психопат"
. И мнозина се поддават на натиска. Все пак кой би искал да бъде сочен с пръст, одумван и охулван?


Тагове:   интернет,


Гласувай:
24



1. syrmaepon - Ами и тук един блогър разказваше ...
11.07.2014 09:22
Ами и тук един блогър разказваше подобна случка - как на паркинг непозната жена се обръща към него с никнейма му .....Социалните мрежи не са лоши, но човекът не е достатъчно морален за тях. Казват, че делфините си четяли мислите. Трябва да си много чистоплътен духовно за такова нещо. Да се надяваме, че човек ще върви в тази посока ) Фейсбук е съобразен с манталитета и традициите на американското общество, а те доста се различават от европейските, азиатските и т.н. Аз се опитвам да приспособя всяка соц.мрежа към моя характер )))
цитирай
2. asthfghl - 1.
11.07.2014 10:14
Както е видно от гореизброените примери, манталитетът на американското общество изглежда хич не е цвете за мирисане.

Интересно за делфините. Единствено не разбрах какво означава "казват, че" - има ли научно проверени доказателства за подобно твърдение, или просто някой нещо си е измислил и го разпространява като слух? Защото има съществена разлика.
цитирай
3. syrmaepon - "Раз дельфины пытаются пр...
11.07.2014 20:05
"Раз дельфины пытаются привлечь внимание сородичей, зовя их по имени, значит, они в какой-то мере осознают, что те обладают сознанием. В отличие от большинства человекообразных обезьян, дельфины, похоже, сразу понимают указующие жесты человека. Это позволяет предположить, что они умеют соотносить ментальные состояния, такие, как взгляд или указывание, с людьми, производящими эти указательные жесты. Как животное, не обладающее руками, способно понимать указательные жесты человека — просто загадка. И хотя нет доказательств, что дельфины полностью способны понимать мысли и убеждения других, они, желая привлечь внимание людей к объекту, указывают на него головой. "

http://echo.msk.ru/programs/naukafokus/1294572-echo/
цитирай
4. asthfghl - 3.
11.07.2014 21:01
> они в какой-то мере осознают, что те обладают сознанием
> сразу понимают указующие жесты человека
> они умеют соотносить ментальные состояния ... с людьми

Това не е доказателство за четене на мислите.

> Как животное, не обладающее руками, способно понимать указательные жесты человека — просто загадка

Именно. Това също не е доказателство.

> хотя нет доказательств, что дельфины полностью способны понимать мысли и убеждения других

Това пък е пряко опровержение на твърдението, което се опитваш да докажеш с този материал.

Напълно ли си сигурен/а, че разбираш за какво се говори в текста, който току-що цитира? Защото така като гледам, в него няма нито едно нещо, поне бегло наподобяващо доказателство, че делфините могат да четат мислите на когото/каквото и да било.
цитирай
5. syrmaepon - Много насериозно го взе )))) Не се ...
12.07.2014 09:11
Много насериозно го взе )))) Не се каня да пиша дисертация по темата ))) Просто написах коментар за Фейсбук, а ти искаш да ти доказвам всяка дума )))) И то - в тая жега....
цитирай
6. asthfghl - 5.
12.07.2014 09:27
Просто си помислих, че разполагаш с нещо интересно. А то се оказа в духа на блог.бг, където изобилства от хаховщина. Както и да е :)

Вътре в стаята е доста хладно (по принцип има климатици). :)
цитирай
7. syrmaepon - А добре
13.07.2014 10:15
така умът се поддържа бистър )))) Моята грешка е, че дали заради аватара или пък заради определени постове все очаквам нещо в по-забавен отпускащ стил при теб )))
За делфините просто това от някъде ми се върти в ума и за това го споменах, може и от някой по несириозен текст да е било ))) Надявам се да съм опростена ))))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281128
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив