Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2012 10:42 - БРОЕНИЦИТЕ-РЕЛИГИЯ, ЛЕЧЕНИЕ И СИМВОЛИКИ
Автор: aleff Категория: Новини   
Прочетен: 7168 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Замисляли ли сме се, какво всъщност са броениците? Нанизи от определен брой топчета, сфери, елипси, дори и под формата на копчета. Можем да ги видим в ръцете на християни, мюсюлмани, будисти и други. Използват ги за броене при молитви и мантри, на практика присъстват във всички религии, като се различават само по броя на мънистата.
Така например, в Исляма те са обикновено деветдесет и девет – по броя на срещащите се в Корана айяти /стихове/ написани от Мохаммед чрез Джибрил /архангел Гаврил/ по наставление на Аллах, а в християнството са популярни броеници с тридесет и три зърна – по броя на годините от земния живот на Иисус Христос. При будистите са четни на брой, предимно от дърво. Никъде в историята не се споменава, какво всъщност представляват, нещо целебно или просто религиозен атрибут.

В книгата „Ехо от мълчанието на Пробудения“ пише следното като легенда: “Будисткият проповедник и поет Харибхатта “закичва” Първоучителя Буддха с “гирлянда”, оплетена от легенди за негови предишни рождения, в израз на дълбока почит към спасителното за света проникновение на Пробудения. Заплитайки легенда след легенда, той сякаш притихва в молитвено смирение пред безмерната му духовна мощ. Всяка една от легендите е като зрънце от молитвената броеница на будистки монах, зрънце от природата на Буддха, която доближаваме, увлечени от интригуващата фабула и красивия изказ.

Дали е случайно тогава, че санскритското название на сборниците от легенди за
предишни рождения на Буддха — джатакамала — се приближава по звучене до санскритската дума за молитвена броеница — джапамала.” Фирмата GO GREECE! Дава светлина за броениците като описва следното:
Арис Евангелиос от Нафплион, собственик на единствения музей на броениците в света, се отнася към своята колекция така, както подобава на истинско дете на нацията, измислила думата “демокрация”. Той събира не само гръцките броеници “комболи”. Не.

Сред хилядата експоната от всевъзможни материали – всякакви видове кехлибар, черен и червен корал, слонова и обикновена кост, рог, абанос – ще откриете молитвени нанизи за будисти, хиндуисти, мюсюлмани, християни. Те са създадени между 1700 и 1950 г. Арис и съпругата му започнали да ги колекционират през 1958г., а музеят (
http://www.komboloi.gr) се появил в една къща от ХVIII в. в старата част на Нафплион през 1998г. Католиците си помагат с броеници, за да не забравят колко пъти са казали “Отче наш” и “Аве Мария”, мюсюлманите – за да отбелязват бройката на повтарящите се изречения в прослава на Аллах, а хиндуистите и будистите – когато произнасят мантрите си.
Гърците обаче потракват със своите комболи не от религиозни чувства. Така тушират стреса и негативните си емоции.
Да въртиш броеница не е проста работа. Има поне няколко начина да го правиш, които зависят от собствената ти индивидуалност и от по-обективни фактори. Когато човек се намира навън например, може да трака по-силно със зърната, но когато е в закрито помещение трябва да се съобрази с останалите – и да намали децибелите. Купуването на броеница крие известни рискове. Могат да ви продадат великолепен кехлибар… от пластмаса. В случай, че се съмнявате, поднесете броеницата на пламъка на клечка кибрит.
Пластмасовите зърна ще се разтопят. Кехлибарните ще изгорят. Днес броениците, без да изгубят своето първоначално предназначение, се представят пред нас в ново качество. Според лекарите обикновеното премятане на мънистата позволява на човек да се съсредоточи, да приведе в ред своята нервна система и дори има оздравителен ефект. Нервните окончания на върховете на пръстите непосредствено се съотнасят с мозъчните центрове.

При това върху тях има биологично активни точки, свързани чрез енергетични канали с различни органи. Изследванията показват, че с помощта на броеница може да се преодолеят различни видове заболявания. При премятането на зърната по-добре се възприема различна информация, особено ако тя трябва да се запомни в строга последователност.
Броеницата може да помогне да се извлече заложена в тайниците на паметта ни информация. Ето няколко безценни съвета:

При тегленето с палеца и с показалеца, по този начин се облекчава главоболието, изравнява се затрудненото дишане, стимулират се стомахът и задстомашната жлеза. При работа със средният пръст, се тушира гневът или депресията, подобрява се работата на червата. Пречистват се бъбреците, жлъчката и черният дроб. При премятане с палец и безименния пръст, повишава се устойчивостта на организма към магнитни бури и промени в налягането.

Подобрява се работата на белите дробове и горните дихателни пътища. Прехвърлянето на зърната на броеницата с палеца и кутрето, способства за подобряване на сърдечната дейност. В случай, че броеницата е поставена в свит юмрук, се въздейства на нервните окончания на дланта, и това ще нормализира работата на всички вътрешни органи. Два други често използвани камъка са сердолик и кехлибар. Те, напротив, носят в себе си янска, активна енергия, която щедро се дарява на уморения човек.
Много са ги ценели монасите – те им помагали да останат бодри по време на нощните молитвени бдения. В книгата “За четките” в превод от руски за броениците се дава духовно прозрение.
Молитвената броеница представлява кожена (а по-късно парцалена или дерматинова) “плитка”, чиито съединени краища означават както духовното възхождане, така и затворен кръг, т.е. вечната и не секваща молитва. Направата на броеницата отговаря на практическите нужди при богослужението (напр. 40 или 12-кратното произнасяне на молитвата), но тя има и символично значение. Така, например, стоте “пеперуди” са обикновените нива. Освен това се набелязват още три в началото, три в края и три “велики” в средата и всички те означават деветте ангелски сана.

Началото и краят на броеницата символизират небето и земята. А “великите” нива я разделят на 4 неравни части: между “земята” и първото “велико” ниво има 12, които означават 12-те апостола. Между първото и второто “велики” нива има 40, които означават 40-дневния пост на Христос. До третото “велико” ниво пък има 33, означаващи броя на годините земен живот на Христос. 17-те нива между третото “велико” и “небето” символизират 17-те старозаветни пророчества за Христос. Там, където се съединяват краищата на броеницата, се прикрепят четири пискюлчета, обшити с кантове и понякога украсени с мъниста.

Те символизират четиримата евангелисти, а кантовете – евангелското учение. Седемте подвижни правоъгълни части, нанизани на броеницата, означават седемте църковни тайнства. Но също така и седемте й пълни отброявания, с които се опрощават греховете. В съвременните изработки тези части имат единствено символично, но не и практическо значение, тъй като плътно пришитите едно до друго пиксюлчета не позволяват раздвижването им.

Освен традиционната броеница – със 109 нива, се среща и т.нар. броеница на дева Мария, чиито нива са 150 на брой. Тя е късно явление и е изработена по образец на католическия розариум. Броеницата също така ни припомня и притчата на Исус за сеяча (Мaт. 13: 3-9).
Растението, което е засадено върху камениста почва, или което няма корен, или което увяхва от горещините, може да се сравни с неразумната молитва.
А правилната молитва (т.е. постоянната Иисусова молитва) – със стократното плододаване. И наистина стоте възела на броеницата ни намекват, че ако положим усилие при молитвата, ще бъдем възнаградени стократно. Пискюлчета, т.нар. “воскрилие”, от броеницата са били част от дрехите на иудеите, като са им напомняли за задължителното изпълняване на заповедите. Безусловно това се отнася и за нас: молитвата ще е действена единствено тогава, когато я изричаме истински. Но пискюлът асоциира и с ризата на Спасителя…
Докоснала се кръвоточивата жена до ризата на Христос и се излекувала(Мат.9:21-22).
Броениците са повече от необходими, те осезателно влияят върху аурата ни, биополето и чакрите. Но въпросът е, от какъв материал са изработени. Кехлибарните броеници са класическия вариант. Има обаче абсолютната необходимост да знаете, от какъв минерал да бъде вашата броеница, как да прехвърляте топчетата, кога в какъв период от време. Когато не работите с нея, то я поставете на лявата си китка прихващайки долната й част с пръстите си.
Опитайте с тези вълшебни броеници…
Използвани източници : (
http://www.komboloi.gr)
Красимир Куртев – Алеф – Международен експерт по метафизичното и паранормалното. Лечител чрез минерали и кристали. Член на Международната Академия по Българистика, Иновации и Култура-МАБИК.
                      „Защо не ни върви” © 2010, © Красимир Куртев-Алеф – автор, All rights reserved!



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aleff
Категория: Новини
Прочетен: 156667
Постинги: 34
Коментари: 52
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930